Suuret muutokset ovat sävyttäneet alkaneen vuosikymmenen ensimmäistä kuutta kuukautta. Nyt juhannuksen häämöttäessä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan, mitä kuluneen vuosipuolikkaan tapahtumat ovat merkinneet meille ja asiakkaillemme.
Ehkä näkyvimmin Evondoksen arkeen vaikuttanut muutos on ollut etätöihin siirtyminen. Kansallisen ohjeistuksen mukaisesti olemme olleet maaliskuun alusta lähtien etätöissä ja välttäneet fyysisiä kohtaamisia aina kun se on mahdollista. Tämä muutos toimintatavoissamme huolestutti minua alkuun – osaammeko lunastaa asiakkaidemme odotukset täysin uudessa asetelmassa? Osaava henkilöstömme osoitti huoleni kuitenkin nopeasti turhaksi. Tehokas työnteko on jatkunut kaikissa yksiköissämme ja kykymme lunastaa asiakkaidemme odotukset on vähintäänkin säilynyt. Niin asiakasprojektit, tuotannon kokoonpanotyö kuin tuotekehitysprojektit etenevät alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti. Hyvänä näyttönä kevään aikana tehdystä kehitystyöstä on etähoitojärjestelmän käytettävyyspäivitys ja robotin ohjelmistopäivitys, jotka tullaan lanseeraamaan testauksen ja muun laadunvarmistuksen jälkeen syksyllä. Näiden päivitysten myötä saamme toteutettua monia asiakkailta saamiamme erinomaisia kehitysideoita, kuten parannukset etähoitojärjestelmän laitehallintatoiminnallisuuksiin.
Korona on vaikuttanut asiakkaidemme arkeen vielä voimakkaammin kuin omaamme. Monien kuntien kotihoidossa ollaan todella jouduttu venymään poikkeusolojen keskellä. Uusia työtapoja on mietitty intensiivisesti, ja niitä on otettu käyttöön ennen näkemättömän nopeasti ja tehokkaasti. On ollut ilahduttavaa huomata, että digitalisaatio ja robotiikka ovat olleet merkittävässä roolissa monien uusien toimintatapojen mahdollistajana. Palvelumme on yhtenä työkaluna auttanut lukuisia asiakkaitamme selviytymään poikkeusoloista. Niin arvokkaita kuin fyysiset kohtaamiset hoitotyössä ovatkin, niihin liittyy aina tartuntariski. Tätä riskiä voidaan pienentää toteuttamalla osa työstä teknologian avulla. Tilastojen pohjalta voidaan myös todeta, että kotihoidossa tehdyt toimenpiteet ovat olleet kokonaisuutena onnistuneita, sillä olemme pystyneet suojelemaan riskiryhmiä huomattavasti paremmin kuin monet muut maat.
On selvää, että kevään poikkeusoloilla on ollut ja tulee olemaan suuret vaikutukset koko yhteiskuntaamme. Pandemia iskee maamme talouteen loven, jolla on kauaskantoiset vaikutukset. Se pakottaa meidät miettimään yhteiskunnan rakenteellisia muutoksia vielä aiempaakin kiivaammin. Varmaa on myös se, että kevään aikana saadut opit auttavat meitä selviytymään paremmin koronan mahdollisesta toisesta aallosta ja myös mahdollisista tulevaisuuden pandemioista. Nyt toimivaksi todettuja toimintamalleja voidaan hyödyntää myös niiden kohdalla.
Toinen suuri muutos, joka on sävyttänyt meidän kulunutta vuosipuolikastamme on omistajanvaihdos, jonka myötä saimme Pohjois-Eurooppalaisen sijoitusyhtiö Verdanen mukaan tiimiimme. Verdanella on vahva osaaminen kasvu- ja teknologiayritysten kehittämisestä sekä resurssit, jotka mahdollistavat Evondoksen tulevaisuuden visioiden toteuttamisen. Alkanut yhteistyö takaa sen, että tulemme tulevaisuudessa tarjoamaan asiakkailemme nykyistä parempia ja monipuolisempia palveluja. Toimintamme tarkoitus säilyy kuitenkin muuttumattomana: mahdollistamme itsenäisen elämän kotona ja helpotamme hoitajien työtä.
Mitä sitten otamme mukaan alkuvuodesta syksyyn ja tuleville vuosille? Seuraamme edelleen koronavirustilanteen etenemistä ja päivitämme tarvittaessa toimintatapojamme. Jatkamme asiakkaille suunnattujen verkko- ja etäpalveluiden, kuten etäkoulutusten ja verkko-oppimisympäristön, kehittämistä. Lisäksi olemme yrityksenä saaneet hyvää oppia siitä, miten ympäristön muutoksiin reagoidaan nopeasti. Sitä reagointiherkkyyttä tulemme kehittämään ja vaalimaan myös jatkossa.
Aurinkoista ja mukavaa kesää kaikille!
Eetu Koski