Koronavirus on rantautunut koko Suomeen ja leviää osassa maata jo epidemiana. Käsityksemme mukaan tilanne monien kuntien kotihoidossa on vielä rauhallinen, mutta varautuminen haastavampaan tulevaisuuteen käy kiivaana.
Kotihoidon tiimit tekevät tällä hetkellä hartiavoimin töitä ja muuttavat toimintatapojaan suojatakseen henkilöstönsä ja asiakkaansa virustartunnalta. Esimerkiksi suojavarusteiden käyttöä on lisätty, ja siihen liittyvää ohjeistusta tarkennettu. Ilmeisesti ohjeistusta on muutenkin tullut kotihoidolle sangen reippaaseen tahtiin.
Kotihoito on osa muuta yhteiskuntaa, ja jo nyt tiedämme tartuntoja tapahtuneen sairaaloissa, varuskunnissa ja hoitolaitoksissa. Onkin todennäköistä, että jossain vaiheessa kuulemme tautitapauksista ja tartuntaketjuista myös kotihoidon henkilöstöllä ja sen asiakkailla. Ikävä kyllä olemme joutuneet lukemaan tällaisista tapauksista Ruotsin ja Norjan sanomalehdistä. Meidän kaikkien yhteinen tavoite on pitää nämä tapaukset minimissä.
Tilanteen haastavuuskerrointa lisää se, että sairastuneille tai karanteeniin joutuneille hoitajille on erittäin vaikea löytää korvaavaa työvoimaa. Monissa kunnissa ympäri Suomea tilanne on ollut haastava jo ennen epidemiaa. Tälläkin saralla naapurimaista on kuulunut hurjia uutisia. Esimerkiksi Oslossa arvioitiin aiemmin, että yhteensä 2500 kotihoidon ja palveluasumisen työntekijää oli karanteenissa.
Käytännön toimenpiteet palvelutason varmistamiseksi
Me Evondoksella olemme pohtineet, miten voimme ottaa vallitsevan tilanteen huomioon omassa toiminnassamme. Olemmekin sopineet kolmesta painopistealueesta, joihin kiinnitämme nyt erityistä huomiota:
-
Palvelumme toimintavarmuus. Tämä on ollut toimintamme johtava ajatus aivan alusta lähtien, mutta kriisin keskellä sen merkitys korostuu entisestään. Henkilöstön kiireen ja tartuntariskin vuoksi yksikin palvelumme aiheuttama tarpeeton kotikäynti on liikaa.
-
Etätyökalujen hyödyntäminen. Olemme nopeassa aikataulussa parantaneet valmiuttamme tukea asiakkaitamme etänä. Kaikki koulutuksemme järjestetään toistaiseksi etäyhteydellä, minkä ansiosta palvelumme käyttöönotto ja käytön laajentaminen voidaan toteuttaa täysin ilman fyysistä kontaktia. Lisäksi verkko-oppimisympäristömme mahdollistaa itsenäisen ja ajasta riippumattoman opiskelun ja perehtymisen.
-
Toimitusvarmuus. Pyrimme monin tavoin varmistamaan Salossa sijaitsevan kokoonpanotehtaamme normaalin toiminnan, jotta pystymme vastaamaan epidemian myötä kasvaneeseen kysyntään. Olemme laajentaneet tehdastamme Salossa vastataksemme jatkuvasti kasvavaan kysyntään ja ottaneet käyttöön erikoistoimenpiteitä hygienian varmistamiseksi. Lisäksi kokoonpanotyöntekijät toimivat tartuntariskin rajaamiseksi toisistaan erillisissä pienryhmissä.
Suurimman ja vaativimman työn riskiryhmien suojelemiseksi tekee totta kai kotihoidon ja palveluasumisen henkilöstö. Uskomme kuitenkin, että panostamalla näihin kolmeen painopistealueeseen pystymme tukemaan heitä parhaalla mahdollisella tavalla poikkeustilanteen keskellä.
Kolmesta painopistealueesta kaksi ensimmäistä ovat sellaisia, jotka pystymme kontrolloimaan täysin itse. Kolmas, eli toimitusvarmuus, riippuu oman toimintamme lisäksi myös asiakkaidemme tilausmääristä, joita on tällä hetkellä erittäin vaikeaa arvioida.
Useampi suuri pohjoismainen kaupunki on aloittanut palvelumme laajan käyttöönoton keväällä, ja lääkeannostelurobottiemme kysyntä on muutenkin tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri. Toivoisimmekin, että ne kunnat ja kaupungit, jotka suunnittelevat palvelumme käyttöönottoa tai laajennusta tekisivät tilaukset mahdollisimman hyvissä ajoin. Toimitusten sujuvuuden ja lääkeannostelurobottien riittävyyden varmistamiseksi pyydämme teitä varamaan toimituksiin 3 viikon varoajan poikkeusolosuhteiden vuoksi. Näin pystymme parhaiten takaamaan toimitusten sujuvuuden ja lääkeannostelurobottien riittävyyden.
Jaksamista meille kaikille tämän poikkeustilanteen keskellä,
Markus Mäkelä
Myyntijohtaja
Evondos Oy