Kymmenen vuotta on tullut täyteen siitä, kun tutustuin kotihoidon työhön ensi kertaa terveysteknologiaa kehittävän start-upin näkökulmasta. Heti alkuhetkistä lähtien jouduin huomaamaan, kuinka kiireistä ja kaaosmaista kotihoidon työ usein on. Yhteisiä kahvihetkiä toimistolla on vähän. Aina useampi on menossa ja puhelin soi. Se ei ole suinkaan negatiivinen asia, että hoitajat viettävät aikaa asiakkaiden kanssa, mutta uuden oppimisen kannalta tämä luo haasteen. Käy helposti niin kuin sanonta kuuluu: juostaan pyörän vieressä entistä kovempaa, mutta ei koskaan hypätä selkään.
Noista päivistä lähtien me Evondosissa olemme olleet tukemassa käyttöönottoa yli 150 kunnassa Pohjoismaissa. Jokaisesta käyttöönotosta on jäänyt käteen jotakin, ja olemme kehittäneet toimintatapojamme ja työkaluja, joilla voimme auttaa asiakastamme onnistumaan, saavuttamaan palvelun käytölle asetetut tavoitteet. Tuntuu, että emme ole koskaan valmiita, kun toimintaympäristö kehittyy koko ajan ja toimintamallit vaihtelevat asiakkaasta asiakkaaseen. Siksi tarvitsemme moderneja keinoja pysyä kehityksen mukana.
Nyt se on vihdoin täällä: oma verkko-oppimisympäristömme. Oppimisympäristö kurssikokonaisuuksineen on tarkoitettu kotihoidon työntekijöille joustavaksi aikatauluriippumattomaksi työkaluksi perehtyä Evondos-palveluun ja sen käyttöön. Kotihoidon esimiehille se antaa entistä paremman mahdollisuuden varmistaa, että kaikilla työntekijöillä on tehtäviensä vaatimat taidot käyttää palveluamme. Jotta teknologia toimii suunnitellusti, sitä täytyy käyttää oikein.
Etäoppiminen ei ole vain käytännön asioiden oppimista. Mielestäni oikein toteutetun oppimisympäristön tulisi olla helppo käyttää, oleellisen tiedon pitäisi löytyä helposti, sen pitäisi motivoida eikä lannistaa. Ensi vaiheessa olemmekin luoneet kurssikokonaisuudet, jotka kertovat perustietoa palvelustamme sekä keskittyvät yleisimpiin käyttötilanteisiin, kuten lääkesäiliön täyttöön. Tulemme myös julkaisemaan ajankohtaiset uutiset oppimisympäristössä, mm. tietoa palvelun päivityksistä ja niiden sisällöstä.
Ensimmäiset asiakkaat ovat jo vauhdilla hyödyntämässä oppimisympäristöämme. Se tuo apua kesäsijaisten perehdyttämiseen lääkeannostelurobotin käyttöön. Mielenkiinnolla odotamme palautetta ja ajatuksia, miten kehitämme sisältöä entistä paremmaksi. Verkko-oppimisympäristö on meille alusta, jolle voimme ketterästi lisätä uutta sisältöä. Kuten aina, kuuntelemme herkällä korvalla, miten voisimme entistä paremmin palvella asiakkaitamme.
Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille!
Mika Apell