Evondosilla aluemyyntipäällikkönä työskentelevä Satu Kellander jakaa oheisessa blogikirjoituksessa ajatuksiaan sosiaali- ja terveysjohtamisesta – miltä kuulostaisikaan orkesteri, jossa soittajina ja laulajina ovat yksityisen ja julkisen sektorin organisaatiot?
Työssäni Evondosilla suurimpana tavoitteenani on auttaa asiakkaitani terveydenhuollon sektorilla - ja puhua heidän kanssaan samaa kieltä. Aloitin jo muutama vuosi sitten terveys- ja hallintotieteiden opiskelun Itä-Suomen avoimessa yliopistossa. Liiketaloustieteen ja terveyshallintotieteen yhdistelmä toimii hyvin tavoitteeni saavuttamisessa. Lukiessani sosiaali- ja terveysjohtamista, aloin miettiä, miksi emme hyödynnä enemmän yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä, koska keskiössä meillä kaikilla on toiminnassamme palvella mahdollisimman hyvin asiakkaitamme. Mutta mitä tähän kaikkeen tarvittaisiin?
Verkostoja. Johtamistutkimuksen uusi suuntaus on vertailla yksityistä ja julkista johtamista. Julkisessa johtamisessa on kaivattu muutosjohtamista ja talousjohtamisen osaamista. Mehän voisimme tehdä tätä johtamista kumppaneina, yksityinen ja julkinen käsi kädessä, samaan suuntaan kulkien. Tulevaisuuden sote-johtaminen on sen osallistujien, vuorovaikutuksessa, yhdessä rakentamaa. Johtaminen on kumppanuussuhteita, yhteistyötä ja verkostoja.
Kumppanuutta. Julkinen hallinto ei enää pysty hallinnollaan ohjaamaan yhteiskuntaa ja taloutta yksin, siihenkin tarvitaan yhteistyötä. Haasteena nähdään julkisen sektorin laajat rakenteet ja toimintamallit, jotka muuttuvat hyvin hitaasti, toisin kuin yksityisen sektorin rakenteet ja toimintamallit. Tätäkin muutosta voisimme tehdä yhdessä. Sisältäähän uusi julkisjohtaminenkin tehokkuuden, julkisen yrittäjyyden ja tulosvastuun näkökulmat.
Yhteistyötä. Seuraava metafora kuvaa organisaatiota musiikkina. Musiikkia ei ole ilman soittajia ja laulajia. Ihmiset tuottavat musiikin yhdessä, vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Jos vuorovaikutus loppuu organisaation ilmapiiristä, sen organisaatiokulttuurista tai johtamisesta, ei jäljelle jää mitään (Rissanen & Lammintakanen 2017, 96). Voisimmeko soittaa organisaatioiden kesken musiikkia, samassa orkesterissa? Tulevaisuuden tavoitteena tehdä parasta mahdollista musiikkia asiakkaillemme.
Kokemukseni pohjalta uskon, että kaikenlaiset soittajat mahtuvat kanssamme mukaan samaan orkesteriin – yhteistyöllä, kumppanuudella ja verkostoilla saavutamme yhteisen tavoitteemme. Evondosilla olemme tehneet hedelmällistä ja menestyksekästä yhteistyötä niin yksityisten palveluntarjoajien kuin julkisten organisaatioiden kanssa – sävellaji on pysynyt, vaikka soittajat vaihtuvat.
Kirjoittaja työskentelee Evondosilla myyntipäällikkönä Länsi- ja Keski-Suomen alueella. Vapaa-ajallaan kirjoittaja opiskelee innokkaasti uutta, uusimpana aluevaltauksenaan pianonsoitto.
*Lähde: Rissanen, S & Lammintakanen, J. 2017. Sosiaali- ja terveysjohtaminen. Sanoma Pro. Helsinki.