Siirry sisältöön

Laitilassa valmistaudutaan tulevaisuuteen - Kotihoidossa meneillään teollinen murros

Laitilassa valmistaudutaan tulevaisuuteen - Kotihoidossa meneillään teollinen murros

"Kunnat miettivät – tai ainakin niiden pitäisi jo kiivaasti miettiä – keinoja, joilla siirtää käsin tehtävää työtä teknologian tekemäksi", Laitilan kaupungin sosiaali ja terveysjohtaja Jussi Mattila toteaa. 

"Kunnilla ei ole varaa odotella vaan niiden pitäisi olla rohkeasti miettimässä ratkaisuja, joilla helpotetaan henkilöstön työtä, hän jatkaa. Evondos-palvelu on ollut Laitilassa ensimmäisenä varsinaissuomalaisena kuntana käytössä jo muutaman vuoden ajan erinomaisin tuloksin."

Jussi Mattila listaa syitä Evondos-palvelun hankkimiseen

  • Lääketurvallisuus. Laitila halusi vähentää väärin annosteltujen lääkkeiden riskin mahdollisimman pieneksi.
  • Aikaa potilastyölle. Kun kotihoitajien aikaa ei kulu lääkkeiden annostelemiseen, aikaa on hoitotyöhön ja asiakkaiden kohtaamiseen.
  • Edelläkävijyys. Laitila haluaa hankkia kokemuksia teknologiasta ja keinoista, joilla helpottaa kotihoitajien työkuormaa.

"Terveysteknologia on tulevaisuutta. Mitä nopeammin ratkaisut tulevat tutuiksi sekä hoitajille että hoidettaville, sen helpompaa tulevaisuudessa on laajentaa teknologian käyttöä. Uudistuksia ei voi vain odotella, ne on tehtävä. Eteenpäin on mentävä."

"Palaute on ollut positiivista. Palvelusta ovat pitäneet pienen alkukankeuden jälkeen niin kotihoitajat kuin kotihoidon asiakkaat. Ainoa negatiivissävytteinen palaute on tullut paljon liikkuvalta asiakkaaltamme, jonka mielestä laite on ollut hankala ottaa mukaan reissuille. Tämäkin ongelma ratkesi lääkeannostelurobotin matkustustilan avulla."

Matkustustilaa käyttämällä on mahdollista ottaa robotista useampi lääkeannos etukäteen.

- Sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila, Laitila

 

Hoitaja vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa

"Liian paljon hoitotyössä hoitaja tekee sellaista työtä, jonka kone voisi tehdä. Hoitajan pitäisi keskittyä vuorovaikutukseen, asiakkaaseen", pohtii sairaanhoitaja Mari Pilpola Laitilan kaupungin kotihoidosta.

Varsinaissuomalaisessa Laitilassa on Evondos-lääkeannostelupalvelu ollut käytössä kohta parin vuoden ajan ja palveluun ollaan kovinkin tyytyväisiä. Selvää voinnin paranemista on havaittu etenkin Parkinsonin tautia sairastavilla asiakkailla.

Laitilassa Evondos-palvelu on kohdistettu kotihoidon niille asiakkaille, joiden hoidossa lääkkeet ovat keskeinen osa, jotka ovat hoitomyönteisiä ja joiden omatoimisuutta palvelu tukee.

"Parhaimmillaan palvelu on asiakkailla, joille lääkehoidon säännöllisyys on tärkeää. Heillä olemme havainneet selvää voinnin kohenemista. Havainnot ovat todentuneet vähentyneinä turvapuhelinhälytyksinä tai hätääntyneinä soittoina hoitajille," hän kertoo.

"Käyttöönotto sujui meillä todella mallikkaasti, ei siinä ollut oikein mitään ongelmia sen enempää hoitajille kuin asiakkaille."

Mari Pilpola kertoo, että hoitajilla oli ennakkoon pelkoa oman lääkeosaamisensa säilymisestä.

"Turhaan, sen huomasimme nopeasti. Annospussien mukana tulee lääkekortti, jonka QR-koodeista on helppo tarkistaa lääketiedot. Helpompaa, ei hankalampaa, näin on."

"Työ muuttuu, myös hoitajilla. Teknologia helpottaa hoitajien työtä, ja joudumme osin miettimään ja omaksumaan uudet roolit ja toimintatavat. Sen sijaan, että keskitymme lääkkeiden jakamiseen, tärkeäksi tulee vuorovaikutus asiakkaan kanssa. Pidän tätä hyvänä, hienona kehityksenä."

Mari Pilpola ottaa esimerkiksi asiakkaan, jonka luona käytiin aamuruuhkassa nopeasti jakamassa lääkkeet. Nyt hänen luonaan käydään kerran kahdessa viikossa täyttämässä lääkeannostelurobotti. Samalla reissulla hoitaja tekee tuolijumppaa, kyselee voinnit ja keskittyy kunnolla asiakkaaseen.

"Ihminen on tarkoitettu vuorovaikutukseen toisen ihmisen kanssa. Tämä on hoitotyön tärkein elementti, aina," Mari Pilpola painottaa. Teknologia antaa vuorovaikutukselle mahdollisuuden.

- Sairaanhoitaja Mari Pilpola, Laitilan kaupungin kotihoito

 

“Mä nukun jo”

Laitilalainen Tuire Lauren oli usein ehtinyt jo asettua yöpuulle kun kotihoitajat tulivat antamaan hänelle iltalääkkeet. Nyt Lauren saa lääkkeensä säännöllisesti ja ajallaan Evondos-lääkeannostelurobotista. Ja on tyytyväinen.

"Täyden kympin annan tälle masiinalle arvosanaksi tai oikeastaan 10+:n. Enkä pois anna ikinä. Tykkään, kun saan lääkkeet aina ajallaan ilman että hoitajien tarvitsee käydä ne antamassa."

Lauren ottaa lääkkeet omatoimisesti Evondos-lääkeannostelurobotista viidesti päivässä. Tämän lisäksi kotihoito käy antamassa hänelle verenohennuslääke Marevanin.

"Olen kovin tyytyväinen tähän nykyiseen. Tykkään näistä hoitajista, mutta onko mitään järkeä siinä, että hyppäävät täällä muutaman tunnin välein antamassa tabletteja, kun pystyn ne itsekin ottamaan ne tuosta laitteesta," hän toteaa. "Lääkkeet tulee aina otettua heti kun laite siitä ilmoittaa."

Elämä Evondos-robotin kanssa on sujunut hyvin. Laite on helppokäyttöinen ja varma.

"Stipendin antaisin keksijälle, on niin hyvän laitteen kehittänyt."

"Kun laite tuotiin minulle, kerrottiin, että tällaista kokeillaan nyt Laitilassa. Onneksi pian kerrottiin, että laite jää pysyvästi. Tätä ei minulta enää pois viedä," vakuuttaa Tuire Lauren päättäväisenä.

- Evondos-käyttäjä Tuire Lauren

Jaa artikkeli

Haluaisitko kuulla lisää?

Evondosin automaattinen lääkeannostelupalvelu on suunniteltu parantamaan käyttäjän turvallisuutta, itsenäisyyttä ja terveyttä kotioloissa.

Lue lisää